... AKTUALNOŚCI

 


To miejsce gdzie polecam Państwu małe i miłe informacje o Firmie, o produktach jak również o miejscach które zaskakują zawsze herbaciano lub kawowo miło lub niekoniecznie.
Proszę również o informacje od klientów.

Od maja w naszej herbaciarni wprowadzono karty rabatowe dla stałych klientów z sieci RABAT CARD. Za okazaniem karty obowiązuje rabat 5%. Karty można wykorzystać nie tylko w naszej herbaciarni lecz również w wielu innych miejscach.
Wszelkie dodatkowe informacje na stronie www.panoramamiast.pl lub www.znizka.com

 

Wywiad z Anną Dygoń.

   

Nowości.

Obserwując bardzo duże zainteresowanie miodami wprowadziliśmy do naszego sklepu
MIODY z POLSKICH PASIEK :
- Wielokwiatowy.
- Gryczany,
-  Mniszkowo - Malinowy,
- Rzepakowy,
- Lipowy,
- Akacjowy.
Oferta miodów jest również wzbogacona o MIODY MANUKA w wyborze stężeń UMF, MGO, NPA, ACTIVE, AMF
 
Dla wszystkich zwolenników zdrowego trybu życia oferujemy również OLEJEm.in.:
- Arganowy
- Lniany,
- Rydzowy ( z Lnianki siewnej)
- z Czarnuszki,
- z Ostropestu plamistego,
- z Wiesiołka,
- z Oregano,
- z Rokitnika.


Przepisy.

Specjalnie na lato dla państwa przygotowałam kilka propozycji na niecodzienną herbatkę i kawkę.
Przepisy na niepowtarzalne, smakowite herbaty, kawy; podawane latem na pogodę za oknem ( zbyt ciepło), niepogodę ducha
i inne mniej lub bardziej nieprzewidziane sytuacje.
Życzymy odwagi w przygotowaniu i Smacznego:-)

Musujący napój herbaciany
5 łyżeczek herbaty cejlońskiej (czarnej), 2 szklanki wody, 1/2 szklanki soku z cytryny,
1/2 szklanki cukru ( może być brązowy), duża butelka jasnego piwa imbirowego, cytryna w całości.
Zaparzyć bardzo mocną herbatę. Przecedzić, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny. Lekko ( może być mocniej wtedy będzie bardziej mrożona) schłodzić, dodać piwo. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i cienkimi plasterkami cytryny.


Napój miętowy O`Hara

Proporcje na jedną szklankę:
2 łyżeczki cejlońskiej herbaty, łyżeczka cukru, mały kieliszek whisky, 5-6 listków mięty.
Herbatę zaparzyć 5min. Przecedzić, osłodzić, ostudzić.
Wysoką szklankę koktajlową napełnić do połowy kostkami lodu, dodać lekko rozgniecione w palcach listki mięty, wlać kieliszek whisky, dopełnić herbatą.



Shake spiralny
Składniki na 4 osoby
600ml mleka, 4 łyżki nutelli, 3 gałki lodów kawowych, 200ml słodkiej śmietanki, 4 małe gałki lodów waniliowych.
Do przybrania: bita śmietana, zrumienione płatki migdałowe lub inne listki melisy.
Zimne mleko zmiksować z 3 łyżkami nutelli i lodami kawowymi. Śmietanę ubić na sztywno, a resztę nutelli podgrzać.
Cztery wysokie szklanki ozdobić od wewnątrz spiralą z nutelli, wlać zmiksowane mleko, kładąc na wierzchu jedna gałkę lodów waniliowych. Podawać całość przybraną bitą śmietaną , płynną nutellą ewentualnie płatkami migdałów lub melisą.


CHA-NO-YU Japońka Sztuka Parzenia Herbaty

Cha-no-yu znaczy dosłownie "wrzątek na herbatę".Tradycja ta narodziła się w epoce Muromachi. osobami które przyczyniły sie do jej powstania byli: panujący w owych czasach siogun Ashikaga Yoshimitsu, oraz niedoszły mnich buddyjski Murata Mokichi (zwany później Murata Shuko). Tradycyjnie ceremonia odbywa się w pawilonie herbacianym, usytuowanym w ogrodzie. Miejsce i atmosfera mają sprawiać wrażenie iluzorycznego świata i symbolizują oderwanie się od świata zewnętrznego i codziennych spraw.

Dwa sposoby na podanie sproszkowanej herbaty Matcha :
1. Sposób używany podczas ceremonii cha-no-yu.
Wsypać 0,5 łyżeczki proszku matcza( lub ok. 1-2 chasaku- bambusowa łyżeczka do matcha) do miseczki( chawan-czarka do matcha)
i dodać 0,3l przegotowanej wody o temp. 70-80 stopni C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok.30 sek.

2.Sposób bardziej współczesny Smooth Matcha.
Szlkankę 250ml wypełnić lodem, zalać do pełna mlekiem. Przelać do blendera. Dodać 2 płaskie łyżki Matcha, miksować przez 30 sekund. Smacznego.